Search in my-sensasi !! upgraded

Loading...

RECENT POST @ Entri Terkini

Monday, January 30, 2012

Air Asia Disaman di Australia, terlalu banyak caj tersembunyi?

Share







Bagi yang biasa menaiki penerbangan tambang murah Air Asia pasti dah biasa dengan perkara ini.
Air Asia sememangnya penerbangan tambang murah yang paling murah di Malaysia.Sebab kalau nak dicompare Air Asia dengan FireFly, Firefly mahal lagi.

Cuma kadang-kadang iklan Air Asia ckp penerbangan RM10 lah,RM1 lah mcm-mcm promosi yg menterbeliakkan mata,tapi bila sensasi try nak beli takde pun pulak dah.

Dan sememangnya banyak jugak hidden charge seperti check in fees and macam-macam lagi jenis tax..huhu..

Al-kisahnye dulu Sensasi beli flight tiket penerbangan dalam Malaysia dari Penang ke KL ,beli harga promosi total around RM90 la one way..pastu mmg salah sensasi jgklah kan dtg airport lewat. ada lagi 20 minit masa sblum check in time close...dahla beratur panjang nak check in.

Dahtue sekali sampai kaunter dah lewat seminit,dia taknak bagi Sensasi Check in..grrr..padahal Flight departure lagi 45 minit kot tak silap. Sensasi kene byr penalti and reschedule flight to next flight,kene bayar lagi RM120 plak..


AirAsia disaman sebuah suruhanjaya pengguna di Australia kerana syarikat penerbangan tambang murah itu didakwa gagal menyatakan tambang penuh perkhidmatannya dalam laman web.

Syarikat yang menjalankan penerbangan keluar daripada Gold Coast, Melbourne dan Perth itu dinamakan dalam dokumen yang diserahkan kepada Mahkamah Persekutuan Melbourne pada Selasa, lapor AFP.

Suruhanjaya Pengguna dan Persaingan Australia, badan pemantau urusan kepenggunaan negara itu, mendakwa terdapat tambang di laman web AirAsia tidak menyatakan harga semua cukai, duti dan caj-caj lain.

“Pernigaan yang memilih mengiklankan sebahagian harga setuatu produk atau perkhidmatan harus juga memaparkan harga tunggul keseluruhannya,” katanya dalam kenyataan media.

AirAsia tidak dapat dihubungi dalam tempoh segera bagi mendapatkan ulasannya.

No comments:

Related Posts with Thumbnails

Anda Pelawat yang ke-