Search in my-sensasi !! upgraded

RECENT POST @ Entri Terkini

Saturday, October 22, 2011

Gaya Posing Tersendiri Selebriti Hoolywood

Share







Megan Fox often show tongue

Kim Kardashian: is view from behind better?

Robert Pattinson: What is wrong with my hair?

Gwen Stefani: Give me a fulcrum!

Kristen Stewart: Well, when it's over?

Paris Hilton: on the back left a little skin as a result of the operation

Justin Bieber: hands in pockets

Victoria Beckham: always without a smile..chekaut the legs

Katy Perry: sexy princess

Miley Cyrus: hello, hello!

AnnaLynne McCord: kisses

Kate Hudson: World Peace

Lindsay Lohan with a finger in her mouth

Taylor Swift with Love

Jonathan Meyers: Where am I?

Beyonce: always ready to pose

Jennifer Hudson: Hey, I'm here

Britney Spears: Guess in what hand?

Ryan Gosling: will break your nose!

Friday, October 21, 2011

Cinta Kucing: Antara Dua Tembok

Share









Lautan api sanggup ku redah,inikan pula tembok berduri..moewwww ~-yang benar abang tompok sayang


hahaha..so kiutt..

Love Story: Broken Marriage and Love

Share








“When I got home that night as my wife served dinner, I held her hand and said, I’ve got something to tell you. She sat down and ate quietly. Again I observed the hurt in her eyes.

Suddenly I didn’t know how to open my mouth. But I had to let her know what I was thinking. I want a divorce. I raised the topic calmly. She didn’t seem to be annoyed by my words, instead she asked me softly, why?

I avoided her question. This made her angry. She threw away the chopsticks and shouted at me, you are not a man! That night, we didn’t talk to each other. She was weeping. I knew she wanted to find out what had happened to our marriage. But I could hardly give her a satisfactory answer; she had lost my heart to Jane. I didn’t love her anymore. I just pitied her!

With a deep sense of guilt, I drafted a divorce agreement which stated that she could own our house, our car, and 30% stake of my company. She glanced at it and then tore it into pieces. The woman who had spent ten years of her life with me had become a stranger. I felt sorry for her wasted time, resources and energy but I could not take back what I had said for I loved Jane so dearly. Finally she cried loudly in front of me, which was what I had expected to see. To me her cry was actually a kind of release. The idea of divorce which had obsessed me for several weeks seemed to be firmer and clearer now.

The next day, I came back home very late and found her writing something at the table. I didn’t have supper but went straight to sleep and fell asleep very fast because I was tired after an eventful day with Jane. When I woke up, she was still there at the table writing. I just did not care so I turned over and was asleep again.

In the morning she presented her divorce conditions: she didn’t want anything from me, but needed a month’s notice before the divorce. She requested that in that one month we both struggle to live as normal a life as possible. Her reasons were simple: our son had his exams in a month’s time and she didn’t want to disrupt him with our broken marriage.

This was agreeable to me. But she had something more, she asked me to recall how I had carried her into out bridal room on our wedding day. She requested that every day for the month’s duration I carry her out of our bedroom to the front door ever morning. I thought she was going crazy. Just to make our last days together bearable I accepted her odd request.

I told Jane about my wife’s divorce conditions. . She laughed loudly and thought it was absurd. No matter what tricks she applies, she has to face the divorce, she said scornfully.

My wife and I hadn’t had any body contact since my divorce intention was explicitly expressed. So when I carried her out on the first day, we both appeared clumsy. Our son clapped behind us, daddy is holding mommy in his arms. His words brought me a sense of pain. From the bedroom to the sitting room, then to the door, I walked over ten meters with her in my arms. She closed her eyes and said softly; don’t tell our son about the divorce. I nodded, feeling somewhat upset. I put her down outside the door. She went to wait for the bus to work. I drove alone to the office.

On the second day, both of us acted much more easily. She leaned on my chest. I could smell the fragrance of her blouse. I realized that I hadn’t looked at this woman carefully for a long time. I realized she was not young any more. There were fine wrinkles on her face, her hair was graying! Our marriage had taken its toll on her. For a minute I wondered what I had done to her.

On the fourth day, when I lifted her up, I felt a sense of intimacy returning. This was the woman who had given ten years of her life to me. On the fifth and sixth day, I realized that our sense of intimacy was growing again. I didn’t tell Jane about this. It became easier to carry her as the month slipped by. Perhaps the everyday workout made me stronger.

She was choosing what to wear one morning. She tried on quite a few dresses but could not find a suitable one. Then she sighed, all my dresses have grown bigger. I suddenly realized that she had grown so thin, that was the reason why I could carry her more easily.

Suddenly it hit me… she had buried so much pain and bitterness in her heart. Subconsciously I reached out and touched her head.

Our son came in at the moment and said, Dad, it’s time to carry mom out. To him, seeing his father carrying his mother out had become an essential part of his life. My wife gestured to our son to come closer and hugged him tightly. I turned my face away because I was afraid I might change my mind at this last minute. I then held her in my arms, walking from the bedroom, through the sitting room, to the hallway. Her hand surrounded my neck softly and naturally. I held her body tightly; it was just like our wedding day.

But her much lighter weight made me sad. On the last day, when I held her in my arms I could hardly move a step. Our son had gone to school. I held her tightly and said, I hadn’t noticed that our life lacked intimacy. I drove to office…. jumped out of the car swiftly without locking the door. I was afraid any delay would make me change my mind…I walked upstairs. Jane opened the door and I said to her, Sorry, Jane, I do not want the divorce anymore.

She looked at me, astonished, and then touched my forehead. Do you have a fever? She said. I moved her hand off my head. Sorry, Jane, I said, I won’t divorce. My marriage life was boring probably because she and I didn’t value the details of our lives, not because we didn’t love each other anymore. Now I realize that since I carried her into my home on our wedding day I am supposed to hold her until death do us apart. Jane seemed to suddenly wake up. She gave me a loud slap and then slammed the door and burst into tears. I walked downstairs and drove away. At the floral shop on the way, I ordered a bouquet of flowers for my wife. The salesgirl asked me what to write on the card. I smiled and wrote, I’ll carry you out every morning until death do us apart.

That evening I arrived home, flowers in my hands, a smile on my face, I run up stairs, only to find my wife in the bed - dead. My wife had been fighting CANCER for months and I was so busy with Jane to even notice. She knew that she would die soon and she wanted to save me from the whatever negative reaction from our son, in case we push through with the divorce.— At least, in the eyes of our son—- I’m a loving husband….

The small details of your lives are what really matter in a relationship. It is not the mansion, the car, property, the money in the bank. These create an environment conducive for happiness but cannot give happiness in themselves.

So find time to be your spouse’s friend and do those little things for each other that build intimacy. Do have a real happy marriage!



Sensasi: nak ambik kesempatan ini to tell my syg,I Love You!!

Short Story: How Rich Are You?

Share








One day, the father of a very wealthy family took his son on a trip to
the country with the express purpose of showing him how poor people
live.


They spent a couple of days and nights on the farm of what would be
considered a very poor family.


On their return from their trip, the father asked his son, "How was the trip?"


"It was great, Dad."


"Did you see how poor people live?" the father asked.


"Oh yeah," said the son.


"So, tell me, what you learned from the trip?" asked the father.


The son answered:


"I saw that we have one dog and they had four.


We have a pool that reaches to the middle of our garden and they have
a creek that has no end.


We have imported lanterns in our garden and they have the stars at night.


Our patio reaches to the front yard and they have the whole horizon.


We have a small piece of land to live on and they have fields that go
beyond our sight.


We have servants who serve us, but they serve others.


We buy our food, but they grow theirs.


We have walls around our property to protect us, they have friends to
protect them."


The boy's father was speechless.


Then his son added, “Thanks Dad for showing me how poor we are."


Isn't perspective a wonderful thing? Makes you wonder what would
happen if we all gave thanks for everything we have, instead of
worrying about what we don't have..


Appreciate every single thing you have, especially your family and friends!


Pass this on to friends and acquaintances and help them refresh their
perspective and appreciation.


"Life is too short and friends are too few."

Thursday, October 20, 2011

Bekas Kekasih Mamat Sepah ,kutuk Mamat sebagai beruk dan monyet di Twitter

Share







Setelah satu persatu menimpa Mamat,Adda sekali lagi melemparkan kata-kata berbaur kemarahan dan dendam kepada Mamat yang telah curang kepadanya..huhu...

Adda nampaknya berpuas hati ,katanya tue lah dulu masa bercinta dengan Adda sibuk nak mintak break..


Isu cukur dan cabut bulu kening,Wardina Saffiyah luah perasaan di Facebook

Share









Sensasi: Seperti yang kita sedia maklum ,mencukur kening ,mencabut kening untuk mengubah bentuk atau sehingga habis/licin dikatakan menyerupai pelacur oleh baginda Rasullullah S.A.W. dan hukumnya adalah haram.

Mencabut/mencukur kening dikatakan mengubah ciptaan Allah,tapi tak silap sensasi kalau sekadar merapikan tak mengapa.bahkan diharuskan..merapikan tue mestilah merapikan bulu-bulu kening yang bersambung atau bulu tumbuh ditempat-tempat yang tak sepatutnya,atau menjelekkan rupa.(tebal yang terlalu luar biasa)

Dan sekiranya perempuan itu sudah berkahwin dan suaminya meminta/mengizinkannya mencukur dan mencabut bulu kening untuk kelihatan cantik,benda tue dah jadi harus dan tidak berdosa.

Perkara ini membabitkan satu riwayat berkaitan dengan riwayat Imam Al-Tabari, bahawa isteri Abu Ishaq pergi ke rumah Aisyah Ummul-Mukminin, isteri Rasulullah saw.Pada waktu itu rupa parasnya sangat jelita.Beliau lalu bertanya kepada Aisyah mengenai hukum seorang wanita yang membuang bulu-bulu yang terdapat di dahinya untuk tujuan menambat hati suaminya.Aisyah menjawab: "Hapuskanlah kejelekan yang ada pada dirimu sedaya yang kamu mampu."


Soal nie harus dirujuk lagi kepada ustaz2 yang lebih arif.
boleh juga rujuk disini


Luahan Wardina:

Saya risau dan kurang faham dengan mentaliti sesetengah orang Islam... isu kening menjadi bahan bualan hebat... isu bertudung bak rahib kini menjadi kegemaran setelah bonggol unta ditinggalkan buat seketika...

Mengapa isu yang lebih besar dan penting yang tidak pula mahu diambil tahu... adakah ini muslihat supaya umat ISlam terus berbual mengenai perkara kecil hingga melupakan perkara-perkara yang lebih besar? TIDAK bukan muslihat tapi hakikat pemikiran kita yang gagal melihat "the bigger picture" of things....

Persoalan saya tak penat kah, mencari dan cuba menilai orang lain....? Kita ni pun kalau Allah beri "hak" untuk menilai TAK MUNGKIN dapat Adil dalam penilaian kita... Stop it please.. kita semua dibayangi sikap bias dan prejudis kita.. kebanyakan dari kita terlalu menurut emosi termasuklah saya... jadi peringatan buat diri dan semua.... tak usahlah jadi hakim di dunia ini......


"Haaa dia ni baik sebab tak cabut kening!" "Macam tak ikhlas je...." atau "Nak menunjuk baik sangat lah tu!" - Allah!!!! LIhatlah kembali kata-kata kita itu... lihatlah betapa berulatnya hati kita... Manusia itu BERBEZA... mereka mempunyai jalan hidup berbeza... kalau orang lain tak sama dengan kita.. lakukan sesuatu yang kita rasa salah atau bertentangan... fahami mungkin ada sebab yang kita tidak fahami..

Adakah mencabut kening atau mencukur kening menjadi ukuran "soleh" nya seseorang itu..? Adakah kita benar-benar FAHAM maksud hadith tersebut? Adakah kita bertanya pendapat Ustaz yang berbagai dan meminta Ustaz tersebut menerangkan makna bahsa Arab yang dikaitkan dgn mencukur dan sekarang ada orang menambah mencabut pula?

Tolonglah faham perkataan Arab jika di alih bahasa boleh membawa maksud yang berbeza... perlu juga difahami hadith-hadith dalam konteks hadith tersebut dikeluarkan, keadaan semasa itu.. mengapa ianya dikeluarkan, apa terjadi ketika itu??



Islam agama yang membenarkan kita banyak menyoal dan bertanya - KITA TIDAK BOLEH SAMA SEKALI MENGIKUT SECARA TAKLID.... apatah lagi forward berita dan hadith-hadith yang kita tak tahu hujung pangkalnya...

Sikap kita yang suka menerima bulat-bulat berita yang disampaikan hanya menggambarkan betapa tenatnya pemikiran umat Islam tatkala ini... Kita perlu berusaha membangunkan kapasiti intelektual kita ...

Mari bangunkan minda dan bersikap lebih proaktif.. kita sibuk mengukur "keimanan" seseorang tapi dalam masa yang sama kita jugalah yang culas solat, yang mengata, yang buang sampah ... Apa kata non Muslim apabila melihat orang-orang Islam berbalah mengenai perkara-perkara kecil begini? Tertarikkah mereka dengan Islam? Majukah kita?

Memberi pendapat dan menghakimi BERBEZA... mengutuk dan mengritik juga berbeza.... itu pun kena faham juga....

Kita semua tak sempurna, sekiranya ada orang melakukan kesalahan maafkanlah.... lebih mudah begitu... maafkan diri sendiri juga... kerana Allah Maha Pengampun..

Tak tahu nak cakap apa lagi....:)

Wardina

Video:Perempuan gaduh kerana Jantan Durjana

Share









Aha...Selepass menonton video nie,sensasi boleh katakan yang si bertudung tak tahu lelaki itu dah berkahwin,si perempuan kurus tak bertudung tue yang tak puas hati apabila lakinya keluar dgn perempuan bertudung tue.

Terus pergi jumpa dgn perempuan tue kat kedai kasut,tak tahulah perempuan tue kerja situ atau nak membeli kasut je..nampak mcm bekerja kat situ memandangkan dia tak pergi tmpt lain ..

.Sensasi rasa mungkin dia dah mengamuk kat laki tue,pastu tak puas hati dia pergi pulak nak serang si perempuan bertudung tue...maklumlah hati sakit bila suami menjalinkan hubungan dgn pompuan lain..

Tak pasal-pasal si perempuan yang amik video nie dah upload kat internet dan tersebar..isk2..mengada jugak ko nie yeh menganiaya kwn sendiri..hukhuk...

since wanita tue sensasi pun x kenal so upload je kat blog nie..

Tapi memang patut si wife berjumpa dgn perempuan bertudung dan sepatutnya ckp baik-baik lah dan siasat dulu,mintak jangan ganggu lagi...

Tapi ye la hati tgh membara kans...entahlah labu...doakan lah semoga kita tak mendapat nasib yang sama...huhuhu...

Wednesday, October 19, 2011

Pemilik Proton Saga ,Fadly Hisham menerima semula kereta Proton Saga setelah Makeover,Kini giliran anda pula.. Kongsi Kisah Anda bersama Kereta Proton

Share







Kereta merupakan salah satu harta yang amat berguna kepada pemiliknya.Setiap kereta dan pemiliknya pasti ada kenangan yang dikongsi bersama…Sensasi pasti ramai yang memiliki kereta ada banyak kisah suka dan duka,cerita yang kelakar,mencuit hati dan juga menyentuh hati…

Sensasi pun ada Kisah bersama Kereta kesayangan Sensasi..Klik untuk baca



Fadly Hisham Roplay merupakan penerima pertama "Makeover PROTON"anjuran Proton, Proton Saga 1992 miliknya di ubah suai dan diselenggara khas oleh unit R3 Bahagian Motorsports PROTON, dan kini memandu kereta barunya!!

Gambar Lama Kereta Kesayangan Fadly



Gambar Kereta Fadly selepas Proton Makeover


Kereta Proton Kesayangannya selepas diubah suai menanti pemiliknya





3-2-1... Tah dah!



Fadly membelek kereta Protonnya yang sudah berubah wajah dan prestasi enjin





Fadly ketika cuba merasai pembaharuan dalam keretanya






Fadly bergambar ceria disamping keluarga tercinta ,wakil PROTON dan Team R3 yang mengubah suai kereta Protonnya



Fadly dan keluarga memandu kereta keluar . Tahniah diucapkan kepada Fadly,enjoy your new
Proton Saga!!


Fadly sudah pun mendapat peluang merubah kereta kesayangannya kepada kereta baru yang mempunyai enjin baru yang lebih prestasi dan wajah kereta yang lebih cantik berseri an berkilau...

Ada lagi 4 peluang Proton Makeover untuk Anda Menangi..Tunggu apa lagi pemilik-pemilik proton semua..!!

Anda merupakan pemilik kereta proton dan ada Kisah yang ingin dikongsikan bersama…dan rebut peluang untuk mendapat hadiah menarik ini..

Proton VIP Makeover...


Proton kini memberi peluang kepada semua pemilik kereta Proton untuk memenangi hadiah Makeover Percuma untuk seluruh kereta anda...Ubah rupa kereta kesayangan anda menjadi seperti yang anda idamkan.

Bagaimana anda nak menyertai program Makeover untuk menukar wajah dan prestasi kereta anda?

Mudah saja,yang pertama sekali,anda mestilah seorang pemilik kereta jenis Proton.
Apa yang anda harus lakukan ,menulis sebuah cerita mengenai anda dan kereta anda kenangan yang sungguh menghiburkan,dengan unsur yang menyentuh hati,lucu,kenangan manis dan apa sahaja yang anda rasa perlu anda kongsikan.

Dengan itu anda berpeluang menukarkan wajah dan prestasi kereta anda sepenuhnya

Program Proton VIP Makeover ini akan berlangsung sehingga hujung tahun ini, penyertaan akan ditutup pada 28 December 2011.

Ada 4 pemenang yang bakal menerima “complete Makeover” kereta proton Anda..

Untuk keterangan Lanjut dan hantarkan cerita anda ..layari:
www.protonVIP.com



News Release:


TECHNICIAN RECEIVES FIRST PROTON MAKEOVER SURPRISE


SUBANG JAYA, September 13, 2011 – PROTON Holdings Berhad today handed over the first of made-over car under its Very Important PROTON (VIP) initiative, “My PROTON Makeover” Program. Fadly Hisham Roplay, the proud owner of a 1992 Proton Saga was given back the keys to his car by Director of Group Marketing & Branding, John Chacko, and Head of Engineering of the R3 unit of PROTON Motorsports Division, Tengku Djan Ley bin Tengku Mahaleel.

Fadly, 33, who works as a technician with an international electronics manufacturer, was chosen for the makeover due to his lighthearted and entertaining story of him and his Proton Saga. More importantly, the car was selected as it was really heart-warming to hear why and how much he loves his car and the memories that his family and him share with it.

“All I can say is a very big ‘Thank You’ to PROTON for selecting my car for the makeover,” a visibly happy and excited Fadly said. “This car means so much to me, carrying so many memories. With this makeover, it has been given a new lease of life and now, we will have even more memories together!”

“’My PROTON Makeover’” contest is part of PROTON’s Very Important PROTON (VIP) programme to acknowledge and reward faithful customers of PROTON who have fervently supported the national car maker over the last 26 years.” said Chacko, who further explained that the “Very Important PROTON” Program (VIP Program) was part of PROTON’s “Committed to be Better” initiative.

Fadly’s 19 year-old Proton Saga was handed to the R3 workshop four weeks ago, where it experienced a full makeover, being stripped apart, reworked and then reassembled.

“It was indeed a fun few weeks for our R3 engineers. The car was very worn out when we received it, not surprising considering that it is a 19 year old car! But nonetheless, well done to the boys who put in the hours to make sure the car is up to R3 standards,” said Tengku Djan Ley of R3.

When asked about the concept behind the reworking of the car, Tengku Djan Ley explained that it was a mixture of old and new design ideas, both externally and internally. “At R3, we believe simplicity is best, so the changes made have been subtle. The car’s classic looks have been maintained, but definitely looks more modern and stylish,” he said, highlighting that R3 wanted something fresh, considering that the Proton Saga has been around since 1985.

“An unexpected challenge was the sourcing of components to meet our R3 requirements, as interest in modifying the original Proton Saga has reduced significantly in the aftermarket industry over the years. However, we are happy with the end result, with our R3 signature 16 inch wheel in matt titanium finish giving it a boost in looks! I am sure this brand new machine will keep Fadly going for a good few years to come.” Tengku Djan said.

“We are very happy that we have been able to interact and engage, not just with Fadly, but with various PROTON consumers through this programme.” added Chacko.

“Not only have we heard the various stories about how PROTON has contributed to the lives of our many users, we have been able to assist them through our interaction with them via the feedback that we have obtained.” he said.

PROTON is still looking for owners - regardless of their Proton model - to share their story involving them and their Proton car. It could be their first ever car since college, inherited from their parents, or maybe a second hand or third hand purchase; how their journey through life with the car has been and how the car has played a role, or has a particular impact with their life.

PROTON will then identify the best stories - or most heart-warming or heart-wrenching, and depending on its details, will reward the chosen five winners with a complete makeover of their Proton car. Interested parties can log in and register at www.protonVIP.com or visit the nearest PROTON Sales and Service centre. Entries close on December 28, 2011.

Kisah Sedih: Mana Mak?

Share








Jam 6.30 petang.

Mak berdiri di depan pintu. Wajah Mak kelihatan resah. Mak tunggu adik bungsu balik dari sekolah agama.

Ayah baru balik dari sawah.

Ayah tanya Mak, “Along mana?’

Mak jawab, “Ada di dapur tolong siapkan makan.”

Ayah tanya Mak lagi,” Angah mana?”

Mak jawab, “Angah mandi, baru balik main bola.”

Ayah tanya Mak, “Ateh mana?”

Mak jawab, “Ateh, Kak Cik tengok tv dengan Alang di dalam?”

Ayah tanya lagi, “Adik dah balik?”

Mak jawab, “Belum. Patutnya dah balik. Basikal adik rosak kot. Kejap lagi kalau tak balik juga jom kita pergi cari Adik.”

Mak jawab soalan ayah penuh yakin. Tiap-tiap hari ayah tanya soalan yang sama. Mak jawab penuh perhatian. Mak ambil berat di mana anak-anak Mak dan bagaimana keadaan anak-anak Mak setiap masa dan setiap ketika.

Dua puluh tahun kemudian

Jam 6.30 petang

Ayah balik ke rumah. Baju ayah basah. Hujan turun sejak tengahari.

Ayah tanya Along, “Mana Mak?”

Along sedang membelek-belek baju barunya. Along jawab, “Tak tahu.”

Ayah tanya Angah, “Mana Mak?”

Angah menonton tv. Angah jawab, “Mana Angah tahu.”

Ayah tanya Ateh, “Mana Mak?”

Ayah menunggu lama jawapan dari Ateh yang asyik membaca majalah.

Ayah tanya Ateh lagi, "Mana Mak?"

Ateh menjawab, “Entah.”

Ateh terus membaca majalah tanpa menoleh kepada Ayah.

Ayah tanya Alang, “Mana Mak?”

Alang tidak jawab. Alang hanya mengoncang bahu tanda tidak tahu.


Ayah tidak mahu tanya Kak Cik dan Adik yang sedang melayan facebook. Ayah tahu yang Ayah tidak akan dapat jawapan yang ayah mahu.

Tidak ada siapa tahu di mana Mak. Tidak ada siapa merasa ingin tahu di mana Mak. Mata dan hati anak-anak Mak tidak pada Mak. Hanya mata dan hati Ayah yang mencari-cari di mana Mak.

Tidak ada anak-anak Mak yang tahu setiap kali ayah bertanya, "Mana Mak?"

Tiba-tiba adik bungsu bersuara, “Mak ni dah senja-senja pun merayap lagi. Tak reti nak balik!!”

Tersentap hati Ayah mendengar kata-kata Adik.

Dulu anak-anak Mak akan berlari mendakap Mak apabila balik dari sekolah. Mereka akan tanya "Mana Mak?" apabila Mak tidak menunggu mereka di depan pintu.

Mereka akan tanya, "Mana Mak." Apabila dapat nombor 1 atau kaki melecet main bola di padang sekolah. Mak resah apabila anak-anak Mak lambat balik. Mak mahu tahu di mana semua anak-anaknya berada setiap waktu dan setiap ketika.

Sekarang anak-anak sudah besar. Sudah lama anak-anak Mak tidak bertanya 'Mana Mak?"

Semakin anak-anak Mak besar, soalan "Mana Mak?" semakin hilang dari bibir anak-anak Mak .

Ayah berdiri di depan pintu menunggu Mak. Ayah resah menunggu Mak kerana sudah senja sebegini Mak masih belum balik. Ayah risau kerana sejak akhir-akhir ini Mak selalu mengadu sakit lutut.

Dari jauh kelihatan sosok Mak berjalan memakai payung yang sudah uzur. Besi-besi payung tercacak keluar dari kainnya. Hujan masih belum berhenti. Mak menjinjit dua bungkusan plastik. Sudah kebiasaan bagi Mak, Mak akan bawa sesuatu untuk anak-anak Mak apabila pulang dari berjalan.

Sampai di halaman rumah Mak berhenti di depan deretan kereta anak-anak Mak. Mak buangkan daun-daun yang mengotori kereta anak-anak Mak. Mak usap bahagian depan kereta Ateh perlahan-lahan. Mak rasakan seperti mengusap kepala Ateh waktu Ateh kecil. Mak senyum. Kedua bibir Mak diketap repat. Senyum tertahan, hanya Ayah yang faham. Sekarang Mak tidak dapat lagi merasa mengusap kepala anak-anak seperti masa anak-anak Mak kecil dulu. Mereka sudah besar. Mak takut anak Mak akan menepis tangan Mak kalau Mak lakukannya.

Lima buah kereta milik anak-anak Mak berdiri megah. Kereta Ateh paling gah. Mak tidak tahu pun apa kehebatan kereta Ateh itu. Mak cuma suka warnanya. Kereta warna merah bata, warna kesukaan Mak. Mak belum merasa naik kereta anak Mak yang ini.

Baju mak basah kena hujan. Ayah tutupkan payung mak. Mak bagi salam. Salam Mak tidak berjawab. Terketar-ketar lutut Mak melangkah anak tangga. Ayah pimpin Mak masuk ke rumah. Lutut Mak sakit lagi.

Mak letakkan bungkusan di atas meja. Sebungkus rebung dan sebungkus kueh koci pemberian Mak Uda untuk anak-anak Mak. Mak Uda tahu anak-anak Mak suka makan kueh koci dan Mak malu untuk meminta untuk bawa balik. Namun raut wajah Mak sudah cukup membuat Mak Uda faham.

Semasa menerima bungkusan kueh koci dari Mak Uda tadi, Mak sempat berkata kepada Mak Uda, "Wah berebutlah budak-budak tu nanti nampak kueh koci kamu ni."

Sekurang-kurangnya itulah bayangan Mak. Mak bayangkan anak-anak Mak sedang gembira menikmati kueh koci sebagimana masa anak-anak Mak kecil dulu. Mereka berebut dan Mak jadi hakim pembuat keputusan muktamat. Sering kali Mak akan beri bahagian Mak supaya anak-anak Mak puas makan. Bayangan itu sering singgah di kepala Mak.

Ayah suruh Mak tukar baju yang basah itu. Mak akur.

Selepas Mak tukar baju, Ayah iring Mak ke dapur. Mak ajak anak-anak Mak makan kueh koci. Tidak seorang pun yang menoleh kepada Mak. Mata dan hati anak-anak Mak sudah bukan pada Mak lagi.

Mak hanya tunduk, akur dengan keadaan.

Ayah tahu Mak sudah tidak boleh mengharapkan anak-anak melompat-lompat gembira dan berlari mendakapnya seperti dulu.

Ayah temankan Mak makan. Mak menyuap nasi perlahan-lahan, masih mengharapkan anak-anak Mak akan makan bersama. Setiap hari Mak berharap begitu. Hanya Ayah yang duduk bersama Mak di meja makan setiap malam.

Ayah tahu Mak penat sebab berjalan jauh. Siang tadi Mak pergi ke rumah Mak Uda di kampung seberang untuk mencari rebung. Mak hendak masak rebung masak lemak cili api dengan ikan masin kesukaan anak-anak Mak.

Ayah tanya Mak kenapa Mak tidak telepon suruh anak-anak jemput. Mak jawab, "Saya dah suruh Uda telepon budak-budak ni tadi. Tapi Uda kata semua tak berangkat."

Mak minta Mak Uda telepon anak-anak yang Mak tidak boleh berjalan balik sebab hujan. Lutut Mak akan sakit kalau sejuk. Ada sedikit harapan di hati Mak agar salah seorang anak Mak akan menjemput Mak dengan kereta. Mak teringin kalau Ateh yang datang menjemput Mak dengan kereta barunya. Tidak ada siapa yang datang jemput Mak.

Mak tahu anak-anak mak tidak sedar telepon berbunyi. Mak ingat kata-kata ayah, “Kita tak usah susahkan anak-anak. Selagi kita mampu kita buat saja sendiri apa-apa pun. Mereka ada kehidupan masing-masing. Tak payah sedih-sedih. Maafkan sajalah anak-anak kita. Tak apalah kalau tak merasa menaiki kereta mereka sekarang. Nanti kalau kita mati kita masih ada peluang merasa anak-anak mengangkat kita kat bahu mereka.”

Mak faham buah hati Mak semua sudah besar. Along dan Angah sudah beristeri. Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik masing-masing sudah punya buah hati sendiri yang sudah mengambil tempat Mak di hati anak-anak Mak.

Pada suapan terakhir, setitik air mata Mak jatuh ke pinggan.

Kueh koci masih belum diusik oleh anak-anak Mak.

Beberapa tahun kemudian

Mak Uda tanya Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik, “Mana mak?”.

Hanya Adik yang jawab, “Mak dah tak ada.”

Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik tidak sempat melihat Mak waktu Mak sakit.

Kini Mak sudah berada di sisi Tuhannya bukan di sisi anak-anak Mak lagi.

Dalam isakan tangis, Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik menerpa kubur Mak. Hanya batu nisan yang berdiri terpacak. Batu nisan Mak tidak boleh bersuara. Batu nisan tidak ada tangan macam tangan Mak yang selalu memeluk erat anak-anaknya apabila anak-anak datang menerpa Mak semasa anak-anak Mak kecil dulu.

Mak pergi semasa Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik berada jauh di bandar. Kata Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik mereka tidak dengar handphone berbunyi semasa ayah telepon untuk beritahu mak sakit tenat.

Mak faham, mata dan telinga anak-anak Mak adalah untuk orang lain bukan untuk Mak.

Hati anak-anak Mak bukan milik Mak lagi. Hanya hati Mak yang tidak pernah diberikan kepada sesiapa, hanya untuk anak-anak Mak..

Mak tidak sempat merasa diangkat di atas bahu anak-anak Mak. Hanya bahu ayah yang sempat mengangkat jenazah Mak dalam hujan renyai.

Ayah sedih sebab tiada lagi suara Mak yang akan menjawab soalan Ayah,

"Mana Along?" , "Mana Angah?", "Mana Ateh?", "Mana Alang?", "Mana Kak Cik?" atau "Mana Adik?". Hanya Mak saja yang rajin menjawab soalan ayah itu dan jawapan Mak memang tidak pernah silap. Mak sentiasa yakin dengan jawapannya sebab mak ambil tahu di mana anak-anaknya berada pada setiap waktu dan setiap ketika. Anak-anak Mak sentiasa di hati Mak tetapi hati anak-anak Mak ada orang lain yang mengisinya.

Ayah sedih. Di tepi kubur Mak, Ayah bermonolog sendiri, "Mulai hari ini tidak perlu bertanya lagi kepada Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik , "Mana mak?" "

Kereta merah Ateh bergerak perlahan membawa Ayah pulang. Along, Angah, Alang dan Adik mengikut dari belakang. Hati ayah hancur teringat hajat Mak untuk naik kereta merah Ateh tidak kesampaian. Ayah terbayang kata-kata Mak malam itu, "Cantiknya kereta Ateh, kan Bang? Besok-besok Ateh bawalah kita jalan-jalan kat Kuala Lumpur tu. Saya akan buat kueh koci buat bekal."

"Ayah, ayah....bangun." Suara Ateh memanggil ayah. Ayah pengsan sewaktu turun dari kereta Ateh..

Terketar-ketar ayah bersuara, "Mana Mak?"

Ayah tidak mampu berhenti menanya soalan itu. Sudah 10 tahun Mak pergi namun soalan "Mana Mak?" masih sering keluar dari mulut Ayah sehingga ke akhir usia.

Sebuah cerita pendek buat tatapan anak-anak. Kata orang hidup seorang ibu waktu muda dilambung resah, apabila tua dilambung rasa. Kata Rasulullah saw. ibu 3 kali lebih utama dari ayah. Bayangkanlah berapa kali ibu lebih utama dari isteri, pekerjaan dan anak-anak sebenarnya. Solat sunat pun Allah suruh berhenti apabila ibu memanggil. Berapa kerapkah kita membiarkan deringan telepon panggilan dari ibu tanpa berjawab?

Saya risau jika awak sukakan saya

Share








Awak cakap Awak sukakan hujan, tetapi bila hujan turun Awak keluarkan payung.
Awak cakap Awak sukakan matahari, tetapi jika panas Awak cari tempat berteduh.
Awak cakap Awak sukakan angin, tetapi Awak menutup mata bila angin bertiup.
Dan sebab itulah saya risau jika awak cakap awak sukakan saya..

Tuesday, October 18, 2011

Fun:Bagaimana Rupa Princesses Walt Disney Versi Gothic?

Share







Ganasnyer..Kalau lah Kartun Walt disney macam nie boleh mengigau anak-anak kecil sebab takut.hehe

nasib baik pembaca Sensasi semua dah besar gajah.Takkan mengigau lagi kot..huhu















Gambar-gambar Artis yang menjadi Peneraju Teater Badai Semalam

Share







Diadaptasi daripada novel terkenal nukilan penulis tersohor, Khadijah Hashim yang diterbitkan pada sekitar tahun 1970-an, teater "Badai Semalam" yang bakal dipentaskan di Istana Budaya (IB) pada November ini telah pun mendapat tempahan untuk membuat persembahan di Singapura.

Teater "Badai Semalam" akan diarahkan oleh Khairuzunazwan Rodzy dan dibarisi oleh pelakon hebat seperti Erra Fazira, Aaron Aziz, Datin Paduka Umie Aida, Ziela Jalil, Fizz Fairuz, Emelda Rosmila dan ramai lagi. Ianya akan dipentaskan di Panggung Sari bermula 11-20 November 2011 pada jam 8.30 malam dan 3 petang pada hari Sabtu dan Ahad. Untuk info lebih lanjut, layari laman web Istana Budaya atau laman Facebook Teater Badai Semalam.
Aaron Aziz

Emelda Rosmila

Erra Fazira

Fizz Fairuz

Datin Paduka Umie Aida

Ziela Jalil
Related Posts with Thumbnails

Anda Pelawat yang ke-