Search in my-sensasi !! upgraded

Loading...

RECENT POST @ Entri Terkini

Monday, September 6, 2010

Iklan Raya TV3 yang Paling bodoh ditarik balik oleh TV3 semalam

Share








Inilah iklan Raya Paling stupid pernah sensasi tengok..Apa nie?nak campur adukkan agama ke apa?Islam melarang umat Islam menyambut perayaan agama lain,apatah lagi nak menyamai perayaan yang mulia Raya Aidil Fitri dengan Krismas?

What shit is this?

Denagn lelaki tua bersongkok putih dan bercincin emas besar .Cincin Emas besar hanya dipakai oleh POPE (kristian),dan Lelaki Islam memang haram memakai perhiasan emas.

Apa motif iklan ini..Setelah mendapat maklum balas negatif hasil kreativiti terlampau tampa memikirkan isu sensitiviti agama Islam,akhirnya TV3 menarik balik iklan raya tersebut.

Siapalah agaknya yang buat iklan nie?Adakah dia seorang yg beragama Islam...

Sedangkan org bukan Islam sendiri tengok terasa pelik dan faham bahawa iklan memang serba tak kena...kenapa tak boleh buat iklan yang harmoni,bermaaf maafan,bergotong royong,seperti Lumrah Hari Raya Aidilfitri yang sebenar..

anda tontonlah sendiri iklan raya yang seakan2 perayaan krismas ini.






maklumbalas org ramai dan bantahan terhadap iklan ini melalui facebook


reverse jawi

Scene 1 – Budak Lelaki di dalam Pondok

Budak Lelaki Melayu sedang menilik-nilik sebuah buku bergambar di malam yang gelap dalam sebuah pondok buruk beratapkan rumbia dengan bertemankan sebiji mentol. Terdapat sebuah sangkar burung yang tergantung di sebelah kanan tingkap yang terbuka.

a) Budak Lelaki Melayu - Orang Melayu

b) Buku – Bible

c) Pondok Buruk Beratap Rumbia – Kemiskinan

d) Malam Yang Gelap - Islam yang mundur

e) Mentol Lampu - Pencerahan (Illumination) - Lucifer@Iblis

f) Sangkar Burung - Simbol manusia yang terkurung dan terkongkong dengan ajaran ISLAM

g) Tingkap Terbuka - Jalan keluar dari kemiskinan dan kemunduran

Scene 2 – Isi Kandungan Buku yang Dibaca Budak Lelaki

Close up sehelai mukasurat yang mempunyai gambar sebuah beca bewarna merah dengan berlatarbelakangkan sebuah pokok Krismas dan North Star (Bintang Utara), menutup sehelai mukasurat lain bertulisan JAWI yang diterbalikkan (inverted).

a) Mukasurat Bergambar - Bible (Christianity)

b) Mukasurat Jawi terbalik - Al-Quran yang dihinakan

c) Beca Merah - Samaran untuk kenderaan Santa Claus

d) North Star - Bintang Kelahiran Horus (Dajjal)Pokok Krismas - Simbol Paganism

Mukasurat Jawi terbalik - Al-Quran yang dihinakan

Scene 3 – Beca Membawa Budak Lelaki ke Alam Lain

Keluarnya bintang-bintang kecil beraura yang membawa cahaya dari gambar beca. Budak Melayu delighted (kagum dan gembira). Bintang-bintang berterbangan keluar dari tingkap rumah buruk lalu membentuk sebuah beca merah berlampu lip-lap dengan seorang lelaki separuh abad yang memakai songkok (bukan ketayap) putih dan berambut putih. Lelaki separuh abad mempelawa budak Melayu untuk bersama-sama menaiki beca merah dan seterusnya meninggalkan pondok buruk.

a) Bintang-bintang kecil beraura - Keajaiban, kekayaan, kemahsyuran, kemodenan etc.

b) Lelaki Rambut Putih Dan Bersongkok Putih - POPE - Ketua Agama Kristian

c) Pelawaan Menaiki Beca - Pelawaan Masuk Kristian

Lelaki Rambut Putih Dan Bersongkok Putih - POPE - Ketua Agama Kristian



Pelawaan Menaiki Beca - Pelawaan Masuk Kristian

Scene 4- Kejayaan

Budak Lelaki Melayu dengan seorang Budak Perempuan Melayu masuk ke dalam beca dan terus duduk bersandar. (Scene ini memaparkan kejayaan memurtadkan (merosakkan) Bangsa Melayu)

a) Budak Lelaki Dan Budak Perempuan Melayu - Bangsa Melayu.

Scene 5 – Negeri-Negeri tertentu

Beca terbang ke Pulau Pinang, Teluk Intan, dan Kuala Lumpur. Tempat-tempat ini bercahaya dan bersinar (illuminated) dengan kehadiran beca merah.

a) Pulau Pinang - Tempat Illuminati mula bertapak (Francis Light)

b) Teluk Intan, Hilir Perak (Anson) - Ada Illuminati Lodge kat sini. Rotary club pun bersepah.

c) Kuala Lumpur - Malaysian Illuminati punya capital.


Teluk Intan, Hilir Perak (Anson) - Ada Illuminati Lodge kat sini. Rotary club pun bersepah.


Kuala Lumpur - Malaysian Illuminati punya capital.

h

9 comments:

Anonymous said...

ni buakan bodoh...ni dah bangang dah...bodoh punya tv3

sensasi said...

tau takpe...pelik2..
sensasi takla tau sgt pasal illuminati dan benda2 lain..tp jelas sgt iklan nie nak menyamaai krismas..mangkuk hayun betul la

Anonymous said...

beribu2 pekerja tv3 takkan sorang pn tak leh nak rujuk benda nie sebelum ditayangkan ditv3. salah satu cubaan untuk memesongkan akidah orang islam. bodoh punya orang yang luluskan iklan ini disiarkan. hasil dari konsep 1malaysia 1israel la nie. dah terbukti siaran tv sudah dikuasai oleh pengikut yahudi dalam memesongkan akidah orang islam. ntah2 orang besar tv3 freemanson kotttt

Anonymous said...

lain kali orang muslim patut diharam memakai songkok berwarna putih !! incase tersalah faham menganut agama lain la pulak...hahaha...

Anonymous said...

pemikiran yg tidak munasabah langsung !!

Anonymous said...

Orang kat TV 3 memang BODOH!Takkan sekor pun tak tahu iklan tu memang menyentuh sensitiviti umat Islam.You all kat TV3 memang tak belajar agama ke.habis tu kenapa awal2 lagi x da yg halang iklan tu disiarkan...bangang betul..!

Anonymous said...

Maybe you guys have read too much Dan Brown books. Just because it seems like something else doesn't necessarily mean there is a hidden message behind it....

ALLAH HU'AKBAR said...

iklan dah sah bodoh..org islam yg tgok tp tak rase ape2 yg x kene yg 2 lg3 bodoh...

Anonymous said...

Iklan je.bkn btl pun.kata 1 malaysia.x kn buat iklan mcm ni pun x blh.

Related Posts with Thumbnails

Anda Pelawat yang ke-