Search in my-sensasi !! upgraded

Loading...

RECENT POST @ Entri Terkini

Sunday, June 6, 2010

Sensasi Review :Filem Lagenda Budak Setan agak mengecewakan

Share








Sensasi: Sebagai seorang pembaca "Novel terhebat" masa zaman skolah..iaitu novel "Lagenda Budak Setan"....sensasi berasa hampa dan kecewa dgn filem Lagenda Budak Setan...sememangnya..tak boleh compare dgn novel sebenar karya Ahadiat Akasyah.. Dalam Filem nie...hanya mcm 30% sahaja ada sikit2 mcm lagenda budak setan..jalan ceritanya mmg la sama..tp aura cerita tue mmg tak berkesan..

Ok antara sensasi rasa mmg tak best dlm filem ini ialah:


-Watak Lisa Surihani sebagai Ayu sgt singkat..diganti dgn pelakon baru Sqikin Kamal..sgt3 tak best..sebab2nye..Shiqin tak berapa lawa dibandingkan dgn Lisa...why lisa buat pembedahan plastik muka..tp seluruh bdn jadi hitam...ya,lisa puteh..and Sqikin hitam..jd potong stim lah tgk dia berlakon..tak best siut..then dia berlakon pun mcm blur2 je...dan nampak sgt "berlakon" tak real lah!kaku..

-Gandingan Lisa dan Farid Kamil agak tak chemistry,walaupun kedua2nya cantik dan hensem..romantik tapi mcm tak sejiwa mcm Kasyah dah Ayu..

-Watak Fazura sebagai Katrina @ kate..mcm watak bodo22 yg tak memberi impak pada filem tue...kalau org x penah baca novel mesti tanay..apsal ngan pompuan nie syok sendiri.padahal dlm novel,katrina adalah heroin kedua...memainkan impak besar pd novel tue..maybe fazura tak seswai pgg watak katrina..kalau sensasi mgkin sensasi akan pilih Diana Danielle..nanti sensasi bg sebab2nyer..

-watak kwn2 baik kasyah,langsung tak mcm dlm novel...ceh...takde kesan..

-jalan cerita berubah..sbb di simplify..dipendekkan so jdi tak best sgt..

-mak Ayu mcm bodo2 je ikut ckp azmi..dlm novel takdela mcm tue...

-bahasa dlm novel Lagenda budak setan adalah sgt sempoi,bahasa pasar,updated..tp bahasa dlm filem nie..mcm baca skrip sastera ..punyalah ikut tatabahasa....skema jer..

-byk scene shiqin kamal nie mcm boroi sikit...lol




Apa yang berbeza antara novel sebenar dgn Filem ini?


-dlm novel,watak kasyah ,ayu dan rakan2 berada di zaman sekolah menengah ..duduk asrama..skolah budak2 pandai.. dlm filem,mereka di alam kolej..(mcm budak2 spoil je tgk..i mean,spoil~kaya,manja,gedik)

-dlm novel ~Kasyah sgt nakal,suka buli org,pandai main bola,slalu mewakili skolah dlm sukan,wpun nakal ,study sgt gempak..ada cikgu yg sgt bencikan kasyah sbb nakal,tp ada cikgu yg sokong kasyah sbb dia budak pandai yg slalu mengharumkan nama skola,girl byk suka dia,tp dia mmg tak layan and anti pompuan... dlm filem,kasyah jahat nakal,takde sebut kata dia pandai,takde tunjuk dia mengharumkan nama skolah..dia adalah jahat semata2 budak setan..haha..jadi x nampak apa karisma kasyah dlm filem nie..dlm novel,dia adalah lelaki berkarisma,wpun nakal..

-dlm novel~ kawan2 kasyah adalah kwn sehidup semati..mmg bestfren gile2 la..and buat mcm2 kenakalan ,kawan2 kasyah sedar perubahan kasyah sbb ayu tak layan kasyah pada awalnye,dan berkongsi cerita,and nasehat2....dlm filem,..watak kwn2 dia just utk huha je..takde utk sedih2 ke luah2 perasaan ke..

-Dlm novel Pada awalnye ayu benci kasyah,sbb kasyah selalu memalukan ayu(wpun kasyah xpernah berniat mcm tue,kasyah dah sukakan ayu sejak nampak ayu baca buku sambil berjalan )..tp lama2 ayu suka kasyah..tp agak susah utk kasyah memenangi hati ayu,wpun ayu diam2 sukakan kasyah...dan ayu smpt rapat dgn lelaki hensem bernama syamsul sbb taknak layan kasyah(syamsul playboy skola yg jatuh cinta dgn ayu) then kasyah cemburu sampai bertumbuk ngan syamsul,and kaysah pun bg ayu trophy kemenangannya dlm sukan bola..tp diubah jadi,"trophi pencuri hati nombor 1" dan bg kat ayu..ayu sungguh2 nak menolak cinta kasyah pada mulanya dan ckp yg dia dah terlanjur dgn azmi,tp sbanrnye dia x pernah terlanjur dgn azmi....tp dlm filem nie~ ayu mudah sgt jatuh cinta dgn kasyah..langsung takde susahnye nak ngorat ayu..senang jer!haha...and dlm cita nie seolah2 ayu betul2 terlanjur dgn azmi..

-dlm novel ayu buat pembedahan plastik menukar wajahnya..tp still dia kelihatan sgt cantik mcm bidadari..tp dlm filem nie,ayu yg berubah jd tak lawa sgt...ordinary jer..



-katrina@ kate dlm novel adalah seorang lady boss yg garang,tp cantik,sophisticated,modern,mcm model,and mcm mix mat salleh,digeruni staff2 sbb mcm singa,tak suka lelaki sbb ex bf nyer gay..kasyah pun memula takut..and Kate sgt strict..tp sbb kasyah nie pandai,berkarisma dan byk membawa keuntungan,kasyah jd org penting dlm company dan menang byk anugerah ,masuk magazine sume..then barulah katrina fall in love dgn kasyah..dan kasyah pun dah suka dgn kate dan hampir nak melupakan ayu sbb ayu dah hilang ingatan..kasyah suka kate,and kate bwk kasyah mkn malam wif her family and her dad suka sbb kate selama nie x suka lelaki dah..
tp dlm filem katrina jer yg syok kat kasyah,and katrina dr awal2 mcm gelabah syok kat kasyah dan tak garang pun mcm watak kate dlm novel..so watak katrina bodo2 jer..mcm takde maknanye..

-dlm novel,ayu hlg ingatan,then dia terbaca magazine ada gambar kasyah,and again she fall in love dgn kasyah n she totally x ingt that kasyah ialah kekasih dia..dia tulis surat nak jumpa kasyah..then kasyah dpt surat2 drpd peminat..tp dia kenal tulisan ayu,dan bergegas pegi jumpa ayu kat kmpg dan ajak ayu kawen,sbb ayu pun fall in luv ngan dia..ayu setuju...and dat tyme la kasyah mengecewakan Kate ckp dia nak kahwin,padahal kate dah serius nak ngan kasyah..terus kate nak lari ke LA.. dlm filem ayu sgt blur dan ckp pun kasar,"aku kau"and derang kawen sbb kasyah yg nak..haha..i mean bukan sbb ayu fall in love ngan kaysah again..so x besh..

-dlm novel mak kasyah masih hidup lg..tp dlm filem dah meninggal :P


pendek kata...filem LBS ini..kurang impak berbanding novel sbb hanya babak2 penting saja diambil sbb nak memendekkan jln cerita..tp siyesly...rating i could give is only 2 star...

part plg real:tyme azmi pukul ayu sampai berlebam2 muka ayu...thats a very tragedic scene..


why kasyah kene pakai subang kat telinga?huhuhu

2 comments:

QuEeN oF HeArT said...

Kalu nk buat sebijik mcm novel naiyalah...tp xpala dia dah bt telemovie kat astro prima...sbijik gak kan mcm novel...:)

QuEeN oF HeArT said...

Tp xpa dah ada dia pny telemovie kat astro prima kan....Agak macm novel la ckit....Huhu...(>_<)V

Related Posts with Thumbnails

Anda Pelawat yang ke-