Search in my-sensasi !! upgraded

RECENT POST @ Entri Terkini

Sunday, May 16, 2010

Dugaan Sebelum Akhirat,balasan tuhan di dunia terhadap Fauzi Nawawi?

Share
Sensasi:haha..tajuk je gempak..sbnarnye itu yang dikatakan oleh Lisdawati a.k.a. wife kepada Fauzi nawawi..sebab musibah musibah yang melanda mereka semasa pembikinan drama ini

BERLAKON di sisi suami, Fauzi Nawawi, bukanlah asing bagi pelakon Lisdawati. Malah, mereka cukup serasi dan mampu bersikap profesional. Itulah yang akan disaksikan penonton dalam telefilem Sebelum Akhirat di slot Cerekarama TV3, jam 10 malam ini.

Melakonkan watak Norida, gadis kampung yang terpedaya pada kasih Mubarak (Fauzi Nawawi), nyata ia peranan berat. Bukan saja pada dirinya tetapi Fauzi yang mengalami demam panas hingga tidak boleh bangun dan perlu dipapah.

Menurut Lisdawati, suaminya demam sepanjang penggambaran dijalankan. Malah, ketika sibuk di lokasi, anak kedua mereka jatuh sakit dan dimasukkan ke hospital untuk rawatan selama empat hari. Selepas penggambaran tamat, ada lagi kejadian lain.


"Sebaik mengambil bayaran lakonan, Fauzi hanya sempat menggunakan RM300 untuk membeli pakaian kerana wang selebihnya hilang. Tanpa disedari, Fauzi tercicir dompetnya di kedai makan dan kehilangan wang itu mungkin bukan rezeki kami.


"Selalunya, Fauzi akan menyerahkan baki hasil lakonan diterima kepada saya selepas digunakan. Namun, saya anggap apa yang berlaku itu dugaan Tuhan dan pengajaran kepada kami. Sebagai manusia biasa, kami reda dengan apa yang berlaku.


"Secara tidak langsung, ia mengingatkan saya kepada balasan Tuhan. Sekarang ini, apa saja yang dilakukan manusia, balasan diterima secara tunai dan segera tanpa perlu menunggu saat kematian. Jujurnya, kisah dipaparkan telefilem ini sangat menginsafkan," katanya.


Lisdawati berkata ketika berlakon telefilem itu, suaminya turut digigit kala jengking di mata. Ujarnya, ia sangat mencabar tetapi sebagai pelakon dia dan suami berbesar hati menerima watak terbabit kerana kepercayaan orang kepada mereka.


Telefilem Sebelum Akhirat yang menjalani penggambaran pertengahan April lalu mengisahkan Mubarat yang tenat dan menunggu saat kematiannya. Tatkala mendengar bacaan surah Yassin, dia hanya mampu mengalirkan air mata penyesalan.


Dalam hatinya, Mubarak meronta untuk hidup dan sihat seperti sedia kala untuk menebus dosanya. Namun, semua itu mustahil. Justeru, Mubarak terbayang masa lampaunya. Ketika sihat, Mubarak selalu mengabaikan solatnya. Malah, dia juga menjalankan perniagaan haram.

Mubarak bertindak sebagai ceti haram dan mengenakan bunga tinggi kepada peminjamnya. Bahkan, dia juga menyediakan khidmat wanita cantik untuk tokoh korporat. Tidak terkecuali, dia turut menghamilkan wanita dan enggan bertanggungjawab.


Suatu hari, Mubarak berkenalan dengan Norida, gadis sekampung dengannya. Norida tidak mengetahui pekerjaan sebenar Mubarak hinggalah mereka terlanjur. Disebabkan Mubarak tidak mahu bertanggungjawab, Norida balik ke kampung semula.


Apakah yang berlaku kepada Norida seterusnya? Malah, bagaimana pula keadaan hidup Mubarak selepas ibu bapanya mengetahui dia menjalankan perniagaan haram. Adakah Mubarak juga berkesempatan meminta maaf daripada ibu bapanya? Kisah menyayat hati ini adalah karya ditulis Jumal Yunus dan diarahkan Murali Abdullah. Ia diterbitkan Enuja Production Sdn Bhd dan dibintangi pelakon lain seperti Yalal Chin sebagai Yusof, Maimon Talib (Salmah), Ruminah Sidek (Mak Bidan), Hisham Ahmad Tajudin (Rashid), Fadilah Mansor (Jamaliah) dan Dinie Juri (Ustaz Ehsan)

No comments:

Related Posts with Thumbnails

Anda Pelawat yang ke-