Search in my-sensasi !! upgraded

Loading...

RECENT POST @ Entri Terkini

Thursday, April 15, 2010

Ezlynn Patah Kaki...Watie Elite pulak kena Hepatitis

Share







Ezlynn terpaksa bertongkat selepas kaki patah akibat kemalangan yang berlaku di rumahnya sendiri. Kemalangan ini berlaku gara-gara dia terjatuh dari tangga.

Tapi, kejadian ni dah lama berlaku. Dah sebulan pun. Tapi disebabkan kemalangan yang tidak dijangka ni, kaki Ezlynn telah dimasukkan skru. Kalau tidak silap semua sekali ada skru dalam kaki Ezlynn tu. Sebab itulah dia terpaksa bertongkat.


Watie
Khabarnya Watie telah dihidapi penyakit hepatitis sewaktu menjalani penggambaran sebuah drama di Muar, Johor.

Akibat daripada itu Watie telah dimasukkan ke hospital dan khabarnya dia masih lagi mendapat rawatan lanjutan untuk penyakit itu.

Sensasi:Huu...kaki Ezlynn skrg penuh skru...waktu hujan mesti ngilu je rasa kan...ouchh...

Pasal Hepatitis pulak,penyakit nie berkaitan dgn Fungsi Hati...Hepatitis nie dlm nama lain dipanggil Radang Hati...tue yg jadi demam kuning tue tanda2 hepatitis la tue..

Jgn la rasa hepatitis nie serius sgt...tp hepatitis nie ada dua jenis taw...

Satu jenis yg tak serius iaitu hepatitis akut,satu lagi hepatitis kronik..

Selalunya org yg terkena hepatitis nie die samada tak sedar dia ada hepatitis atau ada tanda2 yang amat normal cnthnye,penat lesu,demam,sakit otot,sakit sendi..tp boleh pulih...

Hepatitis nie sbnarnye boleh pulih dgn sendiri...bila doktor check2 darah and mengesahkan kena hepatitis,doktor akan suruh dtg balik 6 bulan kemudian utk check samada masih lg ada hepatitis ke tak..tp of cos la doktor bagi ubat jjugak kan..

after 6 month masih ada virus tue barulah dianggap kronik dan perlu rawatan yg lebih sempurna..tp difahamkan hepatitis nie boleh pulih terpulang pd sistem imun seseorang tue..

Ada yg terlalu kronik mmg membawa maut..hepatitis yg kronik menyebabkan kegagalan fungsi hati(cancer hati)...masa tue la kene bedah and family derma hati utk menggantikan hati yg dah rosak tue,..kalau x tukar hati jwbnye..meninggal la..

oh pjg lebar plak dah....

haa,punca2 hepatitis nie adalah melalui virus hepatitis sendiri ,samada melalui darah,jarum suntikan,makan paracetamol(panadol)secara berlebihan sehingga menjadi toksin,pengambilan alkohol berlebihan,

hepatitis B dan C pula boleh berjangkit melalui hubungan kelamin yang tidak memakai kondom,kalau pasangan tue ada hepatitis boleh berjangkit la mcm tue..

No comments:

Related Posts with Thumbnails

Anda Pelawat yang ke-