Search in my-sensasi !! upgraded

Loading...

RECENT POST @ Entri Terkini

Tuesday, September 1, 2009

Jom Buat Kuih Raya: ALMOND LONDON

Share











Bahan Utama:-
125 g mentega 75 g gula aising 1 kuning telur 1 camca teh esen vanilla 225 g tepung gandum* 1 camca teh emplex*(*disatukan dan diayak) 335 g badam berkulit, digoreng hingga kuning keemasan, toskan atas paper towel

Bahan Lain:-
300 g coklat masakkan (mat guna coklat masakan jenama “tulip”) 1/2 camca besar lemak sayur Badam cincang secukupnya, disangai hingga kuning keemasan Paper cup saiz kecil secukupnya


Cara membuatnya:-
1. Satukan mentega dan gula aising, kacau hingga sebati, masukkan kuning telur dan esen vanilla, terus memukul hingga berkrim.


2. Masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga adunan menjadi doh yang lembut. Tutup doh dengan tuala lembap. Ambil sedikit doh, kurang lebih 3/4 camca teh dan salutkan doh tadi pada sebiji badam. Buat hingga habis.


3. Bakar dalam oven pada suhu 150C selama 10 - 12 minit. Sejukkan atas jaringan. Cairkan coklat secara double boiler (meletak mangkuk tahan panas berisi coklat masakan di atas periuk air mendidih). Bila coklat cair, masukkan lemak sayur dan kacau rata.


4. Ambil sebiji biskut yang “botak” tadi, masukkan dalam peper cup dan sudukan coklat masakkan hingga memenuhi biskut. Tabur sedikit badam cincang dan susun dalam bekas. Buat seterusnya dan susuh rapat2 anrata satu sama lain, tujuan untuk menjadikan biskut sedikit bujur bila coklat mula membeku nanti.


5. Buat hingga habis dan biar coklat betul2 beku, baru simpan dalam bekas kedap udara….selamat mencuba!!!!


2 comments:

Miss Nur said...

saya try buat...alahaii..manisnya ... :( terpaksa buat 1 adunan baru..

Miss Nur said...

saya try buat..alahaiii..maninsya kuih..boleh dapat kencing manis mcam nih..kenalah buat lagi 1 adunan..:(

Related Posts with Thumbnails

Anda Pelawat yang ke-