Search in my-sensasi !! upgraded

RECENT POST @ Entri Terkini

Wednesday, April 8, 2009

My-sensasi Love....

Share


















Ohhh...my-sensasi memang sememangnye animal lovers....

i love cats,they're so cute and adorable...and i love dog as well,but since it is haiwan yg perlu samak kalau pegang and haiwan yang tidak digalakkan membela dalam islam,sensasi tak bela atau pegang tapi kasih sayang terhadap semua haiwan,amat melimpah ruah...

siapa kata anjing haiwan haram?sesat la you all...anjing pun ada masa zaman nabi,dan nabi melarang umatnya menyakiti anjing..
bahkan ada hadith menceritakan tentang pelacur yang sgt buruk sikapnye,akhirnya masuk syurga kerana memberi anjing yang hampir mati kehausan meminum air dari kasut mahal pelacur itu...dia amik air dari telaga la..anjing tue berdoa kepada tuhan pencipta,agar memberkati wanita itu,tak lama kemudian wanita tue mati,tp menurut nabi,dia adalah ahli syurga berkat keihklasan menyayangi haiwan...
cume anjing , kulitnye dianggap najis muhalazah(najis berat) yang mana,untuk menyucikan haruslah samak...
so susah utk beribadat..jadi lebih afdal jika tidak memegang atau membela anjing..

tak kira,ular,semut mahupun binatang2 kecik yang lain,jgnlah kita sengaja menganiayai mereka....
kita dijadikan khalifah dibumi,khalifah means ketua..kita adalah makhluk yg diciptakan paling sempurna,berakal fikiran,cantik dan sempurna fizikal utk melakukan byk kerja...
kita dijadikan ketua untuk menjaga haiwan2 ini dan menstabillkan ekosistem dan bumi ini..

tak bermakna sensasi vegetarian...tidak...daging tetap makanan manusia,tuhan jadikan naluri manusia untuk makan daging dan ini bukan salah manusia kerana daging antara keperluan zat badan manusia yang tidak boleh disangkal...tapi haruslah makan daging yang suci dari segi syaraak iaitu yang disembelih...dan mcm2 lagilah..semuanya untuk kebaikan insan dari segi kesihatan mahupun rohani...

sensasi masih ingat masa zaman skolah rendah dan sekolah menengah,lepas balik skolah,mak akan bwk sensasi jalan2 tepi pantai..disana ada anjing2 kurus yang kelaparan...
sensasi selalu tak lupa membeli roti dan ayam mahupun tetulang ayam untuk diberikan pada meraka...rasa sgt gembira bila anjing2 datang bila napak sensasi dtg nak beri makan..sampai mereka dah kenal ngan sensasi la...walaupun sensasi tak dpt pegang dan ada juga anjing yg berkurap..namun sensasi tetap sygkan semua haiwan2 tue..
kat kedai makan pun sama,kalau napak kucing kurus atau kelaparan,sensasi akan membelanjakan buang seringgit dua untuk membeli ikan goreng dan bagi kucing tue makan...


takda masalah pun menyayangi haiwan2 ni,,,bahkan haiwan2 tue akan sentiasa mendoakan org yang memberikan makanan kepada mereka...

kucing jgn ckpla,bukan sensasi je syg,mak pun syg kucing...dah mcm mak kucing dah...wpun ada kucing,rumah mak sentiasa bersih dan wangi....kucing2 boleh dilatih...derang pandai dan pembersih kalau anda pandai train ..

byk lagi haiwan2 lain yg sensasi syg...

Babi pun sbnarnye ciptaan tuhan...cume sensasi geli sikit sebab ianya adalah haiwan yang haram dimakan haram disentuh...tapi tak semestinya kita harus menganiayai haiwan itu...zaman nabi dulu pun ada ibu bapa pemuda tue yang disumpah menjadi khinzir...tapi si anak,tetap menjaga,memandikan menyayangi ,mencium kedua2 org tuanya yang telah menyerupai babi itu.,...dan balasannya??syurgalah buat anak2 yang taat pada ibu dan bapanya...
ini membuktikan bahawa babi bukan haiwan yang harus dibenci,dianiaya atau terlalu anda marah bila nampak pelajar pegang babi....haiwan tue pun tak minta dilahirkan sebgai babi..cume tuhan jadikannya haiwan yg takda fikir banyak2 mcm manusia..derang hidup nak makan,membiak,main2,dan entah apa lagi...

kanak-kanak.org tua mahupun kwn2 ..semua nya sensasi syg
termasuklah anda semua readers sensasi...
huhuhuh oklah..dah jadik mcm diary la plak...hancuss...
tata...esok update lain plak..topik best...bagi sensasi la
tapi apa yang best pada sensasi anda pun rasa best jugak kan?
hehehe
apa2 sajah....

























n
i
Related Posts with Thumbnails

Anda Pelawat yang ke-